Start een energievergelijk en bespaar

Een te hoge energierekening is vaak een reden om te starten met het maken van een energievergelijk. Misschien is je verbruik zelfs omlaag gegaan, maar toch blijf je veel betalen voor je energie. Met een energievergelijk kun je verschillende contracten van wel meer dan 20 energieleveranciers met elkaar vergelijken. Dit kun je zelf doen of juist laten doen door een vergelijker. Er wordt dan direct uitgelegd waar je energiekosten uit bestaan en waar je op moet letten.

Je energierekening, waar bestaat die uit?

Je energiekosten bestaan niet alleen uit de kosten voor levering van gas en stroom. Je betaalt namelijk ook vaste leveringskosten, netbeheerkosten, BTW en overheidsheffingen zoals energiebelasting en Opslag Duurzame Energie. De vaste leveringskosten en de leveringskosten voor gas en stroom verschillen per energieleverancier. Zij mogen deze zelf bepalen, dus kun je hier gemakkelijk op besparen. De overige kosten worden bepaald door de overheid en gelden voor elk huishouden in Nederland dat gas en stroom geleverd krijgt in hun woning.

Zelf een energievergelijking maken

Om zelf een energievergelijk te maken, is het verstandig om wat tijd te reserveren hiervoor. Ook is het handig om bepaalde papieren bij de hand te hebben. Je hebt namelijk een recentelijk jaarverbruik en je huidige tarieven nodig om een goede vergelijking te maken. Ook zal je de vaste leveringskosten van je huidige leverancier moeten opzoeken. Op de websites van de energieleveranciers vind je alle leveringstarieven die je nodig hebt om te vergelijken. Kijk goed of je alle bedragen hebt mee berekend zoals Opslag Duurzame Energie, netbeheerkosten, energie belasting en BTW. Wanneer je dit allemaal bij elkaar hebt opgeteld, weet je hoeveel je gaat betalen bij een andere energieleverancier. Dit moet je wel voor meer dan 20 energieleveranciers doen, om zeker te weten dat je de juiste hebt gekozen. Best een behoorlijke klus!

Een kant-en-klare energievergelijk

Tegenwoordig kun je heel handig gebruik maken van een kant-en-klare energievergelijk. Je hoeft hierbij alleen je postcode, huisnummer en een recentelijk jaarverbruik in te vullen. Daarna zie je direct alle kosten op een rijtje en hoef je zelf alleen maar de keuze tussen verschillende energieleveranciers te maken. Alle kosten zijn voor je berekend en je kunt meteen besparen op je energiekosten via het energievergelijk.